Terminál

A terminál az Új Selyemút nyomtávváltásra képes, sokrétű szolgáltatásokat nyújtó, kelet és nyugat közötti vasúti konténerforgalom bővítését lehetővé tevő kapuja lesz.

A terminál Magyarországon, Fényeslitke településen helyezkedik el.
Koordinátái: N 48°17’07.359″ E 22°7’12.446″
Területe: 85 ha
Maximális kapacitása 1 millió TEU / év, a vasúti infrastruktúra fejlesztését követően.

A terminált irányító szoftver alkalmas lesz az ügyfelekkel való online kapcsolattartásra és az úton lévő konténerek helyzetének valós idejű nyomonkövetésére is.

A terminál tárolóterülete önálló darupályával rendelkezik, melyen 1 daru működik, mely a későbbiekben további darukkal bővíthető. A vasúti darupályák 850 m hosszúak. A terminál 3 különálló vasúti darupályával rendelkezik, amelyek az Európában engedélyezett 740 m hosszúságú komplett vonatok fogadására is alkalmasak. A daruk teherbírása 45 Mt.

A terminál üzembehelyezésekor minden vasúti darupályán 1 daru működik. Ez a későbbiekben 2 darura bővíthető darupályánként. A daruk alkalmasak lesznek 45” nagyságú konténerek és daruzható félpótkocsik, valamint csak speciális megoldással daruzható félpótkocsik átrakására is. A terminál rendelkezni fog 4 db mobil konténerrakodó eszközzel, 5 db termináltraktorral és 10 db terminál félpótkocsival.

A terminál széles nyomtávú vasúti pályáján röntgen kapu kerül elhelyezésre a konténerek állapotát rögzítő OCR rendszerrel. A széles és a normál vasúti belépési ponton is gördülő digitális mérleg kerül beépítésre.

A terminál egy időben 4 db teljes hosszúságú vonatot képes kezelni.

A terminál széles nyomtávon történő kiszolgálása a Csop-Záhony-Komoró útvonalon történik. A normál kiszolgálás Fényeslitke Vasútállomásról közvetlenül történik. A terminál tárolókapacitása 15.000 TEU rakott vagy üres konténer. 500 TEU hűtőkonténer tárolásának is meglesznek a feltételei.

A terminál a SEVESO rendelkezéseknek is megfelel, ezért jelentős mennyiségű tankkonténer és veszélyes árukat tartalmazó konténer átrakására és tárolására alkalmas.
A terminál üzembehelyezésekor 15.000 m2 területű bérelhető raktárterület áll rendelkezésre, 12.5 m belső szabad magassággal.

A rendelkezésre álló, környező szabad területeken igény esetén képesek vagyunk 500.000 m2 területen raktár vagy összeszerelő vagy gyártóüzem építésre. Lehetőség van akár 30 m belső szabad magasságú raktárak építésére is. A szükséges épületeket meg is építjük a megrendelőnek hosszútávú bérleti szerződés megkötése esetén.

Az átadás és a próbaüzem megkezdésének tervezett időpontja 2022. első negyedév.